Lukeminen kannattaa aina...


Haluatko ansaita 500 000 dollaria lukemalla? Siinä tapauksessa kannattaa marssia kirjastoon ja lainata James Freyn ja Nils Johnson-Selstonen nuorten aikuisten kirja Endgame: Loppupeli. Valitettavasti pelkkä kirjan lukeminen ei riitä, vaan kirjan sisältämä arvoituskin on ratkaistava. Arvoituksen ratkaisijalle on luvassa 500 000 dollaria. (Pitäisi varmaan antaa arvoituksen ratkaisu kotitehtäväksi.) Ilmoittaudu mukaan ja aloita seuraava lukuvuosi - ainakin yhtä kokemusta rikkaampana. Aiheesta lisää Nyt-liitteestä.
" Lukeminen kannattaa aina", 
sanoi Jörn Donner Kirjakerhon mainoksessa vuosien ajan. Vaikka mainoksessa viitattiinkin luultavimmin henkiseen pääomaan, raha liittyy aina kirjojen maailmaan. On selvää, että ennen kuin teos on lukijan hyppysissä, on homman taloudellista kannattavuutta mietitty moneen kertaan.  Jotta kaikki kirjan kustantamiseen osalliset pääsisivät plussan puolelle, kirjan pitää myydä. Vaikka voittosumma tuntuu äkkiseltään isolta, Endgame myynee (akt.pot.y.3.p.) sen verran, että 500 000 dollarin lahjoittaminen voittajalle ei tunnu budjetissa. Kolmannen osan ratkaisijalle on luvassa jo miljoonia.

Aina kirjailijat eivät tietenkään kuittaa sellaisia summia kuin Harry Potterin luoja J. K. Rowling tai Ruotsin dekkarikuningatar Camilla Läckberg. Joillekin raha ei ole edes tavoite. Joillekin kirjoittaminen on myyntilukuja tärkeämpää, maailman tutkimisen ja olemassaolon väline (kuulostaa Wikipedialta). Sama pätee lukijoihin. Äidinkielen opettaja on heikoilla, jos yrittää uskotella, että Seitsemän veljestä pitää lukea, koska se  on niin suosittu ja koska siitä on hyötyä. Kaunokirjallisuudesta saatavaa henkistä hyötyä on vaikea mitata rahassa.

Täytyy kuitenkin todeta, että Endgamen idea on loistava. Olen jo odotellut jotain tällaista. Arvelin, että maksulliset lisäluvut tai salaosat ehtivät ensin e-kirjoihin, mutta toisin kävi. Toisaalta ideassa ei ole mitään uutta: kirjallisuus todella liikuttaa ihmisiä niin henkisesti kuin fyysisestikin (kirjarovioille, barrikadeille, vankileireille, mutta myös tutustumaan kirjan tapahtumapaikkoihin ja kulkemaan hahmojen jalanjäljissä).  Endgame sitäpaitsi muistuttaa arvoitusdekkaria ilman arvoituksen ratkaisua. Aarrejahtejakin  on järjestetty iät ajat.

P.S. Koska kirjallisuus muuttaa ihmisten käsityksiä, aion toteuttaa "kirjallisuuskuulustelut" uudella tavalla, Nälkäpelin ja Endgamen tunnelmissa. Näen jo, miten teoksensa lukeneet onnistuisivat välttämään sudenkuopat ja löytäisivät maaliin väsyneinä mutta onnellisina, kun taas wikipedistit päätyisivät lentävien tulipallojen ohjaamina suolle, jossa... Tempaus lisäisi varmasti lukemisen iloa (ironia) tai ainakin Wilma-viestejä.

P.P.S. Ilonpilaajan tilastollisesti varmennetut loppusanat: jos haluat ansaita enemmän kuin 500 000 dollaria, muista lukea  - tenttikirjoja!