Kirjakieli, yleiskieli, puhekieli

TAVOITE: Kieli vaihtelee ajan, paikan ja tilanteen mukaan. Ennen puhuttiin toisin kuin nyt. Jo vanhempasi puhuvat eri tavalla kuin sinä. Juhlapuhuja puhuu yleisön edessä toisin kuin kotona. Kuusaalainen puhuu eri tavalla kuin iittiläinen.


Taitava kielenkäyttäjä osaa mukauttaa ilmaisunsa tilanteen mukaan. Jokainen puhuu tavallaan, mutta yleiskieli ja kirjakieli pitävät huolta siitä, että ymmärrämme toisiamme. Jos nyt kirjoittaisin postauksen niin kuin puhuisin asian, tekstin seuraaminen olisi vaikeaa.

Tämä osio keskittyy kielen ajalliseen vaihteluun ja puhekielen ja kirjakielen eroihin. Kun olet saanut tehtävät valmiiksi, tee testi ja siirry seuraavaan osioon eli murteisiin ja slangiin.1. TEHTÄVÄ
  • Agricolan ansiosta suomea voitiin myös kirjoittaa. Koska Agricola on vanha tuttu uskonnon tunneilta, aloita tekemällä testi (vain Agricola). Kirjaa tulos.
  • Katso ainakin yksi osa Agricolan jalanjäljissä -sarjasta ja tee sivuston lopussa olevat testit. Kirjaa tulos.
  • Lue Abc-kirjan tekstinäyte ja tutki, miten nykykieli on muuttunut sitten Agricolan. Kirjaa viisi piirrettä vihkoon.
  • Tutustu Agricolan päivän viettämiseen. Milloin Agricolan päivä on, mitä silloin tehdään ja mikä mahtaa olla Agricolan päivää juhlistavan kakun salainen ainesosa?

Linkit on upotettu kuvaan.

 
2. TEHTÄVÄ
Selvitä, mitä eroa on kirjakielellä, yleiskielellä ja puhekielellä. Kirjoita määritelmät vihkoon. 


3. TEHTÄVÄ
* Kuvittele, että teet paikalliseen lehteen juttua siitä, miten nuoret viettävät viikonloppua. Olet valinnut haastateltavaksi luokkakaverisi. Haluat, että haastateltava kertoisi, mikä tekee viikonlopusta hyvän viikonlopusta. Aiot tehdä jutun, jonka otsikoksi laitat esim. "Janitan kolme vinkkiä hyvään viikonloppuun" tai "Eskon vinkit viikonloppuun". Valmistaudu haastatteluun kirjoittamalla haastattelukysymykset vihkoosi. 
* Nauhoita haastattelu puhelimellasi. Mistä huomaa, että haastateltavasi käyttää puhekieltä? Nimeä vähintään viisi puhekielen piirrettä. 
* Kirjoita juttusi valmiiksi. Julkaise juttu luokan Padlet-seinällä. Linkin saat opettajalta