Marimekko, Mannerheim ja Musta Barbaari

TAVOITE: Luetaan jonkun merkittävän suomalaisen elämäkerta ja pidetään sen pohjalta mielenkiintoinen esitelmä. Esitelmiä kuunnellessa opitaan tekemään muistiinpanoja. Lopuksi kirjoitetaan essee suurista suomalaisista reseptin mallia jäljitellen ja kiinnitetään erityistä huomiota havainnollistamiseen.

LUE! Valitse luettavaksi jonkun tunnetun suomalaisen elämäkerta tai  tietokirja, joka käsittelee jotain tunnettua suomalaista asiaa. Valitse henkilö tai asia, joka kiinnostaa sinua. Voit aloittaa tiedonhaun täältä tai täältä.

PUHU! Valmistele teoksen pohjalta mielenkiintoinen puhe-esitys luokalle. Tarkemman tehtävänannon löydät tästä. Jos et halua esiintyä luokan edessä “livenä”, voit esitellä henkilön videolla. 


KIRJOITA! Esitelmien pohjalta kirjoitetaan essee siitä, kuinka tulla suureksi suomalaiseksi. Tee kuulemistasi esitelmistä muistiinpanot. Tee muistinpanot haluamallasi tavalla tai käytä opettajan antamaa lomaketta. Tarkoituksena on siis käyttää esitelmien tietoja havainnollistavina esimerkkeinä.

Kirjoitelman tehtävänanto:

Kuinka tulla suureksi suomalaiseksi?

  1. Jäljittele kirjoitelmassasi ruokareseptiä. Mistä aineksista ja miten syntyy suuri suomalainen? Miten parasta ennen päivämäärä määräytyy? 
  2. Päästä mielikuvitus valloilleen. Tee kaikkien aikojen suurin suomalainen eli supersuomalainen. Mistä aineksista ja miten tällainen kaikkien aikojen suurin suomalainen syntyy? Mitä hän tekee? Miksi hän jää historiaan?


P.S. Tyyli on vapaa, mutta pakollinen! Vain tehtävänanto on rajana.