Realismi


K Tutustu realismiin ja tee selkeät muistiinpanot aiheesta. 


1. Lue realismia käsittelevät luvut vähintään kahdesta äidinkielen oppikirjasta. Muista lukea myös kirjallisuusnäytteet. Tarkista, tunnistatko klassikon.

2. Etsi historian oppikirjasta taustatietoa. Mitä tuolloin tapahtui Suomessa ja muualla?

3. Etsi luotettava ja kattava verkkosivu ja hyödynnä sitä. 


(Muista merkitä käyttämäsi lähteet! Voit katsoa mallia täältä.)

Muistiinpanojen runko voi näyttää vaikkapa tältä. Kun olet valmis, näytä muistiinpanot opettajalle. 


K Lue Minna Canthin Anna Liisa tai Työmiehen vaimo ja tee molemmat tehtävät. Panosta tai pihistä. 

  • Kun luet kirjaa, kiinnitä erityistä huomiota siihen, mikä kohta kummeksutti, nauratti, vihastutti tai ihastutti. Listaa kohdat vihkoon. Keskustele parin kanssa niistä.
  • Kun luet kirjaa, kirjaa havaintosi oikeasta ja väärästä sekä hyvästä ja pahasta.


1. TEHTÄVÄ 

Löydät ullakolta päiväkirjan. Kenenhän se mahtaa olla? Lukeeko tuossa Anna Liisa, Johanna, Risto vai kenties Mikko? Jäljellä on vain kaksi sivua. Mitä papereissa lukee?

Kuvittele siis itsesi johonkin Minna Canthin teoksen henkilön rooliin ja kirjoita kaksi merkintää päiväkirjaan. Minä päivänä henkilö kirjoittaisi päiväkirjaa? Miksi? Mitä hän ajattelee? Miten hän kokee tapahtumat?


2. TEHTÄVÄ

Lue kirja ja mieti, mitä moraalisia ongelmia siinä käsitellään.  Listaa ne. Kirjoita essee, jossa pohdit näitä oikean ja väärän kysymyksiä. Käytä apuna uskonnon tai elämänkatsomustiedon oppikirjan käsitteitä.

Mikäli et osallistu opetukseen, selvitä itsellesi, mitä tarkoitetaan etiikalla ja moraalilla. Miten normi ja arvot liittyvät asiaan? Miten yhteiskunta ja esim. uskonto liittyvät asiaan? Mitä tarkoittaa kaksinaismoralismi? Mitä tarkoittavat käsitteet seuraamusetiikka, velvollisuusetiikka ja tilanne-etiikka?


  • Muista, että kirjoitat esseetä lukijalle, joka ei tunne teosta. Ota se huomioon aivan koko ajan.
  • Tapahtumista kirjoitetaan preesensissä. Tämä unohtuu monelta.
  • Otsikoi teksti itse. Pyydä opettajalta apua.
  • Ensimmäisessä kerrotaan kirjan nimi, kirjailijan nimi, teoksen laji, teoksen ilmestymisvuosi. Ensimmäisessä kappaleessa kerrotaan myös kirjan aiheesta yleisluontoisesti muutamalla lauseella. Esim. Tämän hetken suosituimman suomalaisen nuortenkirjailijan Salla Simukan teos Punainen kuin veri (2013) kertoo Tampereella taidelukiota käyvästä Lumikki Anderssonista, joka selvittää...

  • Toisessa kappaleessa kerrotaan juoni tiivistetysti. Kirja alkaa... Yllättäen... Sitten...Lopussa...PS. Mikäli et ehdi lukea kirjaa koulussa, eikä kotihyllyssäsi ole Canthin koottuja teoksia, Anna Liisan voi lukea myös netissä.