Lauseenjäsennys eli subjekti, predikaatti, objekti ja-mikä-se-ny-oli

Opettajan alkusanat, ole hyvä!

 


Pitääkö opettaja huolta siitä, mitä teen vai teenko mitään? EI

Hoputtaako opettaja hitaita? EI

Katselevatko nopeimmat seiniä? EI

Mitä opettaja tekee? Auttaa ja ohjaa.


TAVOITE: Tunnistat lauseesta subjektin, predikaatin, objektin, adverbiaalin ja predikatiivin. Tiedät, mitä eroa on virkkeellä, lauseella ja lausekkeella.


TYÖTAVAT: Työskentele itsenäisesti tai parin kanssa omassa ryhmässä. Yritä ensin selvittää asia itse, kysy seuraavaksi omalta ryhmältä ja sitten vasta opettajalta. Tee itsellesi hienot ja kattavat muistiinpanot (jos muistiinpanoista on sinulle apua). Tee tehtäviä. Perustehtävät löytyvät blogista ja omasta oppikirjsta. Opettajalta voi myös pyytää tehtäviä.


Mieti, mitä ymmärrät ja mitä et ymmärrä. Mieti, missä tarvitset lisää harjoitusta. Voi olla, että ne jotka eivät tunnista verbejä lauseesta, voivat joutua aloittamaan verbien kertaamisella. Voi olla, että joudut kertaamaan sijamuodot, ellet muista, mitä partitiivi, nominatiivi ja genetiivi tarkoittavat. Muutenhan et voi tunnistaa subjektin sijoja. Käytä aikaa niin paljon, että osaat asian.
MATERIAALI: Voit käyttää mitä tahansa materiaalia, mutta blogin esitykset kertovat olennaisen. Lue myös huolella oman oppikirjan sivut. Voit edetä blogin ja monisteen järjestyksessä. Merkitse suoritusmerkintä monisteeseen, kun olet tehnyt tehtävän. Tee tehtäviä tarpeen mukaan. Kun olet oppinut jonkin lauseenjäsenen, käy opettamassa se opettajalle


ARVIOINTI: Pyydä opettajalta koe/testi, kun olet valmis. Osion arvosana määräytyy kokeen/testin, tuntiaktiivisuuden ja vähintään yhden luovan tehtävän perusteella. Voit tehdä luovia tehtäviä useampiakin.


ENSIMMÄINEN ESITYS


 Osaatko jo?
1. Subjekti, predikaatti objekti (tehtävät 1-3)
LAUSEENJÄSENNYSVIDEO JA MUITA ESITYKSIÄ

PS. Jäikö lausekkeen ja lauseen ero epäselväksi vielä edellisten esitysten jälkeen? Kertaa.


Jatka harjoittelua. 
4. Nimeä lauseenjäsenet
5. Subjekti, objekti, adverbiaali
5. Objektin sijamuoto
6. Osaatko teorian?

 Lisää harjoituksia
6. Adverbiaali, predikatiivi ja attribuutti (3 harjoitusta)
Huomaa, että meidän ei tarvitse tietää attribuutista mitään!
7. Kaikki lauseenjäsenet  (3 harjoitusta)
8. Kertaustehtäviä

HUOM! Luoviin tehtäviin pääset tästä, jos unohdit monisteen.